قیام آبان ۹۸ از زوایای گوناگون قابل بررسی است و مهمترین دستاورد آن، برجستهسازی امکان سرنگونی نظام در آیندهای نزدیک بود.
پیش از این، اصلاحطلبان حکومتی، اپوزیسیونهای دستساز حکومت، لابیهای طرفدار رژیم و حامیان خارجی ادعا میکردند که تغییر بنیادین نظام در ایران جایگاهی در افکار عمومی ندارد و باید به اصلاحات درون ساختار موجود دل بست. اما قیام آبان همه این محاسبات را بههم ریخت و ثابت کرد که مردم ایران همگام با مقاومت انقلابی، آزادی را نه در بقای نظام، بلکه در واژگونی ساختاری جستجو میکنند که بر ولایت فقیه متکی است.این یادداشت به بررسی واکنشهای نگران و هراسآلود سران حکومت در برابر این قیام میپردازد و نشان میدهد که چگونه تحلیلهای حکومت درباره تهدید قیام آبان، برای شناخت اهمیت نیروی خیابانی و قدرت تعیینکننده آن در آینده ایران مفید است. سران رژیم از جمله خامنهای، سپاه و مسئولان امنیتی، به نقش مجاهدین و استراتژی «کانونهای شورشی» در شکلدهی به این اعتراضات اشاره کردهاند.
رهبر جمهوری اسلامی در ۱۸ دی ۹۸ ادعا کرد که این اعتراضات از پیش طراحی شده بود و دستنشاندگان بیگانه با همراهی نیروهای داخلی به آشوب دامن زدند. در همین راستا، پاسدار سالار آبنوش قیام را به «جنگ جهانی تمامعیار» تشبیه کرده و پاسدار علی فدوی، یکی از فرماندهان سپاه، از گستردگی اعتراضات در ۲۸ استان و ۱۰۰ محله و «۴۸ ساعت جنگ» خبر داده بود.
حسامالدین آشنا، مشاور سیاسی رئیسجمهور وقت، با اشاره به «فروغ جاویدان ۲» از این قیام به عنوان خطری بزرگ یاد کرد، و پاسدار یدالله جوانی از سپاه، قیام آبان را بزرگترین چالش نظام در ۴۰ سال گذشته توصیف کرد.
احمد خاتمی در خطبه نمازجمعه، معترضان را «شرور» خواند و خواستار سرکوب خانهبهخانه آنان شد و خواستار ادامه فیلترینگ اینترنت گردید. فلاحتی، امام جمعه رشت، معترضان را فرزندان «منافقین» خواند و آنها را به بازگشت به آغوش ملت و توبه دعوت کرد. وزارت اطلاعات نیز با اشاره به اقدامات مجاهدین در ۴۰ سال گذشته، نقش پررنگ آنان را در تحریک مردم علیه حکومت گوشزد کرد.
علاوه بر این، روزنامه جوان سپاه پاسداران قیام آبان را بیسابقه دانست و نقش مجاهدین را در رهبری این اعتراضات برجسته کرد. محمدتقی شاهچراغی فرمانده سپاه قم، و علی شمخانی دبیر شورای امنیت ملی، ضمن اعتراف به دستگیری برخی اعضای مرتبط با مجاهدین، بر سازمانیافتگی این قیام تأکید داشتند. مقامات دیگر از جمله سخنگوی کمیسیون امنیت مجلس و خطیبان نماز جمعه تهران نیز به نقش مجاهدین و تهدید امنیتی ناشی از شبکههای ضد حکومتی اشاره کردند.
وزیر کشور وقت، رحمانی فضلی، آمار خسارات وارده بر اموال عمومی و ساختمانهای دولتی را گزارش داد و از تلاش گسترده مردم معترض برای رسیدن به صدا و سیما خبر داد.
در پایان، مسعود رجوی نیز از «استراتژی ارتش آزادی» یاد کرد و قیام آبان را نشانهای از اثربخشی این استراتژی در محلهها و شهرهای شورشی دانست و آن را بیمهنامهای برای آینده مقاومت و مبارزه برای تغییر حکومت توصیف کرد.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر