در شماره اول «قیام آتشین آبان۹۸» دیدیم که قیام شکوهمند آبان۹۸ در حالی شکل گرفت که مردمی که بر اثر شدت فقر و گرانی، کاسهٔ صبرشان لبریز شده و دنبال فرصت و جرقهیی برای شورش علیه غارتگران بودند،
در پاسخ به افزایش ناگهانی قیمت بنزین در آبان ۹۸ به اعتراض برخاستند و ضربات جبرانناپذیری به نظام ولایت فقیه وارد کردند و دیدیم سرعت، و شدت انفجار خشم مردم و جوانان شورشی آنقدر بالا بود که در فاصله ۲۴ تا ۳۰آبان بیش از ۹۰۰نقطه ایران صحنه خون و آتش و انفجار بود.
واکنش قهرمانانه مردم ایران در نیمهشب جمعه ۲۴آبان۹۸پس از اعلام سه برابر شدن قیمت بنزین، در شرایطی اتفاق افتاد که نیروهای سرکوبگر رژیم در آمادهباش کامل بهسر میبردند. اما مردم به جان آمده از چپاول و سرکوب به خیابان آمدند و با قیام خود توفانی از آتش خشم را فروزان کردند.
قیام آبان ۹۸ رنگین کمان شورشگران برای آزادی در بیش از ۲۰۰شهر و ۸۰۰نقطه، معادله مردم و رژیم را در صحنه سیاسی، اجتماعی ایران به جانب سرنگونی محتوم تغییر داد.
ویژگیهای قیام آبان ۹۸
مهمترین ویژگیهای قیام آبان که نسبت به قیامهای سالهای قبل در نوع خود منحصر بفرد بود عبارتند از:
شورش گرسنگان بر حاکمیت چپاولگر ولایت فقیه بسیار برجسته بود. طبقهیی که دلاورانه در برابر نیروهای ضدشورش در خیابانها ایستاد و از حقوقش دفاع کرد.
قدرت، سرعت و رادیکالیزیم در قیام برجسته بود. به آتش کشیدن بانکها و انهدام نمادهای حکومتی در تمام شهرها در کوتاهترین مدت انجام شد.
قیام خصلت براندازانه داشت. بهطور مشخص شعارها از همان ساعات اولیه قیام رأس نظام «مرگ بر خامنهای» و «آخوند باید گم بشه» را نشان رفت.
نقش زنان در قیام برجسته بود.
پراکندگی و گستردگی قیام. هر چند رژیم از قبل در آمادهباش بود اما قیام در کوتاهترین زمان در بیشترین نقاط کشور شکل گرفت.
سازمانیافتگی نیروهای قیام کننده.
ویژگیهای قیام از زبان دشمن
روزنامه وابسته به سپاه پاسداران درباره ویژگیهای قیام نوشت «حمله به مراکز حساس از جمله مراکز نظامی، انتظامی از ویژگیهای خاص این دوره است. «خشونت سازمانیافته» از ویژگیهای منحصر بهفرد اغتشاشات اخیر بود. به دهها کلانتری، سپاه و بسیج با سلاح گرم و سرد حمله شدند و چندین بسیجی در حلقه محاصره قرار گرفته و (کشته) شدند» (روزنامه جوان رژیم، ۲۹آبان۹۸).
آخوند احمد سالک، عضو مجلس ارتجاع، گفت: «دستگیر شدگان به نوعی ارتباط با مجاهدین و عناصر بیگانه دارند و آموزشهای لازم را در طول ۲سال اخیر دیده بودند برای اینکه این اتفاقات را رقم بزند (افکار نیوز، رژیم۲۹آبان) .
دژخیم رحمانی فضلی، وزیر کشور رژیم، با ارائه آمارهای کوچک نمایی شده ناگزیر به ابعاد عظیم و گسترده قیام اذعان کرد و گفت: «به غیر از ۳ یا ۴استان در همه استانها (قیام) ادامه داشته است البته بحث خوزستان، فارس و تهران شدت بیشتری داشت. بهطور کلی در۵ استان درگیر بحران شدیدتری بودیم» (شبکه یک رژیم ـ ۵ آذر۹۸).
۱۴۷درگیری در یک روز در تهران
آخوند ذوالنوری، رئیس کمیسیون امنیت مجلس رژیم: «مثلاً ما روز یکشنبه فقط در تهران ۱۴۷درگیری داشتیم. در سراسر کشور در یک روز ما ۸۰۰نقطه درگیری داشتیم که توان نیروها را تقسیم کنند. اینها آموزش دیده بودند موتورسوارهای آنها خیلیها مسلح بودند. یک کلانتری که ۲۰۰یا ۳۰۰قبضه بیشتر کمتر اسلحه تویش تسخیر کلانتریها را دنبال بودند اگر کلانتری تسخیر بشود و ۳۰۰-۴۰۰قبضه اسلحه بیفتد دست آدمهای اینجوری چه اتفاقی میافتد؟» (شبکه خبرـ ۶ آذر۹۸)
گاهشمار قیام سراسری آبان، اعتراضات سراسری ـ ۲۶آبان ۹۸
بهرغم فرمان شلیک خامنهای و کشتار وحشیانهٔ پاسداران و نیروی سرکوبگر انتظامی، برای سومین قیام ایران با شعارهای مرگ بر دیکتاتور، مرگ بر خامنهای در بیش از ۱۳۰شهر گسترش یافت. شهادت ۲۷تن از قیامگران در دومین روز به ثبت رسید. در شهریار ۱۴تن، در بهبهان ۷تن، در بهارستان تهران ۲تن به شهادت رسیدند و بقیه شهیدان مربوط به سیرجان و شیراز و مریوان و خرمشهر و... است (اطلاعیه شماره ۱۱ شورای ملی مقاومت ایران ۲۶آبان ۹۸).
در زینبیه اصفهان اعتراضات به اوج خود رسید مردم خشمگین و داغدار رودروی خامنهای فریاد میزدند: «آسید علی ببخشید، دیگه باید بلند شید»، «سید علی حیا کن، مملکتو رها کن»، «نه غزه، نه لبنان جانم فدای ایران».
مردم به حوزه علمیه حمله کرده و آنرا به آتش کشیدند. شاهین شهر و قهدریجان نیز صحنه اعتراض مردم بود.
سنگربندی فردیس کرج توسط مردم در سومین روز قیام
شامگاه ۲۶آبان چند هزار نفر در فردیس کرج تظاهرات کردند. فلکه اصلی فردیس بهدست مردم افتاد. یک پایگاه بسیج ضدمردمی و یک بانک حکومتی به آتش کشیده شد. مردم تمام خیابانها را بستند و با ایجاد موانع فلزی و ... وسط خیابان، سنگربندی کرده و آتش روشن کردند.
در برخی از نقاط گلههای پاسداران و مزدوران از برابر مردم فرار کردند. مزدوران از پشت بامها با کلاش به سمت مردم شلیک میکنند. مردم با سنگ و چوب و هر چه در دسترس دارند با نیروهای سرکوبگر مقابله و از خود دفاع میکنند. بسیاری از مراکز سرکوب و چپاول این شهرستان به آتش کشیده شده است (از اطلاعیه شماره ۱۴ شورای ملی مقاومت ایران ۲۶آبان ۹۸).
در دانشگاه تهران نیز دانشجویان دست به تظاهرات زدند و شعار میدادند «مرگ بر دیکتاتور، اصولگرا اصلاحطلب دیگه تمومه ماجرا، اسلامو پله کردند مردمو ذله کردند، ملت گدایی میکند آقا خدایی میکند».
وارد کردن زرهی و هلیکوپتر
رژیم در برخی از شهرها از جمله شیراز، ماهشهر، مریوان، کرمانشاه و جوانرود از خودروهای زرهی و هلیکوپتر برای سرکوب مردم استفاده کرد.
در مریوان، در چندین محله این شهر درگیری مسلحانه رخ داد. افراد مسلح به پاسداران سرکوبگر تیراندازی کردند و ۲تن از پاسداران به هلاکت رسیدند.
در بهبهان حکومت نظامی بود و قدم بقدم پاسداران نقابدار و مسلح در چهارراهها و ورودی و خروجی شهر ایستاده بودند. یکشنبه شب در میدان ارجان مردم به بسیجیهایی که مشغول ایست و بازرسی بودند تهاجم کردند و ماشین آنها را به رگبار بستند. در این تهاجم ۶بسیجی زخمی شد و آنها را به بهزیستی سپاه منتقل کردند.
در اسلامآباد (کرمانشاه) درگیریهای گستردهیی بین جوانان شورشی و نیروهای سرکوبگر درگرفت.
در گیلان غرب و پلدختر نیز مردم تجمعهای اعتراضی ضدحکومتی برگزار کردند.
در تهران، شهرداری صالحیه مورد تهاجم جوانان شورشی قرار گرفت. همچنین، بانک کوثر پرند از مراکز چپاول رژیم، توسط جوانانی که شعار «مرگ بر بسیجی» میدادند، به آتش کشیده شد.
در ملارد در جنوب تهران نیز، جوانان یک پمپبنزین را به آتش کشیدند. در تهران پارس، جوانان یک اتوبوس نیروی انتظامی را واژگون کرده و آنرا به آتش کشیدند.
در خرمآباد، جوانان شورشی به رادیو تلویزیون رژیم حملهور شده و کلیه شیشههای آنرا شکستند. آنها چندین بانک حکومتی را به آتش کشیدند.
در ۲۶آبان درگیریهای شدیدی در گرگان، ساری و کازرون بین مردم و نیروهای سرکوبگر در جریان بود و جوانان با پرتاب سنگ از خود در مقابل تهاجم مزدوران دفاع میکردند
کشته شدن دو فرمانده سپاه فجر در اعتراضات
صبح روز ۲۶آبان۱۳۹۸ هنگامی که دو نفر از فرماندهان سپاه فجر شیراز، مشغول ابلاغ دستور به عناصر تحت فرمان خود، جهت شلیک به تظاهر کنندگان و معترضان بودند، توسط افسر نیروی انتظامی هدف قرار گرفتند و کشته شدند. این عمل افسر نیروی انتظامی باعث جانباختن خود وی نیز شد.
سرکردهٔ انتظامی استان کرمانشاه پاسدار علیاکبر جاویدان گفت: سرگرد "ایرج جواهری" از مأموران کلانتری ۲۴ الهیه در درگیری با قیامکنندگان کشته شد (سایت انتخاب رژیم، ۲۶آبان۹۸).
به صحنه آمدن خامنه و روحانی جنایتکار در تأیید کشتار مردم
خامنهای جنایتکار یکشنبه ۲۶آبان به صحنه آمد و ضمن تهدید کردن مردم و قیامکنندگان، از قیام با عنوان «شرارت» نام برد، بعد هم با تأکید بر «حفظ امنیت» عملاً تهدید به سرکوب بیشتر کرد. اما نه تنها قیام فروکش نکرد، بلکه مردم با خیزش و خروش بیشتر خود پاسخ ولیفقیه ارتجاع را دادند.
آخوند روحانی در دفاع از طرح ضدمردمی افزایش قیمت بنزین گفت: «من خودم فیلمهای بسیاری از این موارد را دیدم و مشاهده کردم عدد اینها معلوم است چند نفر است تعدادشان آنهایی که تخریب میکنند چند نفر هستند عددی نیست» (شبکه خبر رژیم ۲۶آبان۹۸).
پس از حمایت خامنهای از سرکوب قیام، طرح ۳فوریتی مجلس برای بازگشت قیمت بنزین به قبل، از دستورکار مجلس رژیم خارج شد (ایسناـ ۲۶آبان).
تلویزیون فرانس ۲۴ ضمن انتشار گزارشی تحت عنوان «شعلههای آتش شب تاریک را روشن کرده است» گفت: «علی خامنهای آنچه را که اشرار میخواند زیر ضرب برد و آنها را مقصر موج تظاهراتها خشمگینانه اخیر دانست که سراسر کشور را فراگرفته است. شعلههای آتش شب تاریک را روشن کردهاند در حالی است که تظاهرات در دهها شهر ایران در دل شب گسترش یافتهاند» (فرانس ۲۴ - ۱۷نوامبر ۲۰۱۹) .
اعتراضات سراسری - ۲۷آبان۹۸
در روز دوشنبه ۲۷آبان تظاهرات سراسری در بیش از ۱۰۰شهر ادامه پیدا کرد. در مناطق مختلف ایران، ۸۰ فروشگاه زنجیرهیی متعلق به سپاه پاسداران به آتش کشیده شد.
فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران خواستار رفع محاصره اینترنت در ایران شد.
در استان خوزستان و فارس بازداشت و دستگیریهای گسترده قیامآفرینان ادامه دارد.
در نقاط مختلف تهران از جمله تهرانپارس، تهرانسر، خیابان و میدان انقلاب و دانشگاه تهران، خیابان مصدق، لالهزار، آریاشهر، خیایان کاشانی، بزرگراه محلاتی، اتوبان نیایش و... مردم و جوانان عاصی دست به تظاهرات زدند.
همچنین شهریار و اکثر مناطق جنوب تهران، از جمله خادم آباد، شاهد شهر، نصیرآباد و اسدآباد شاهد درگیری و زدوخورد بین مردم و نیروهای سرکوبگر بود. رژیم آخوندی برای مقابله با قیام مردم شهریار، یکانهای ویژه ضدشورش نوپو (نیروی ویژه پاسداران ولایت) را وارد صحنه کرد، اما مردم با سنگ به مقابله برخاستند. چندین بانک حکومتی، از جمله بانکهای مسکن، کوثر و ملت به آتش کشیده شد (اطلاعیه شماره ۱۵ شورای ملی مقاومت ایران ۲۷آبان۹۸).
دستگیری دانشجویان با آمبولانس
دوشنبه ۲۷آبان۹۸ دانشجویان دانشگاه تهران نسبت به سه برابر شدن قیمت بنزین اعتراض کردند و این تجمع از عصر شروع و تا ۸شب ادامه داشت. در تاریکی شب چماقداران خامنهای با چند دستگاه آمبولانس به داخل دانشگاه وارد شدند و بسیاری از دانشجویان را دستگیر و به آمبولانس انتقال دادند. برخی از دانشجویان به زندان فشافویه و برخی دیگر به زندان اوین برده شدند. تعداد دانشجویان دستگیر شده تا عصر روز دوشنبه در دانشگاه تهران به ۵۰نفر رسید.
مردم یزدانشهر اصفهان دوشنبه ۲۷آبان، کلیه بانکهای ملی و صادرات همچنین ساختمان شهرداری و حوزه علمیه و قرضالحسنه این شهر را به آتش کشیدند. هنگام درگیری بین مردم و نیروهای سرکوب، معاون کلانتری یزدانشهر به همراه یک مأمور بهدست مردم کشته شدند.
در ملارد یک پاسدار به نام مرتضی ابراهیمی وابسته به نیروی ضد سیدالشهداء تهران در جریان درگیری در تظاهرات، توسط تظاهر کنندگان کشته شد.
در قائمشهر مردم با آتش زدن لاستیک در مرکز شهر، شعارهایی علیه حکومت سر دادند. در ادامه مردم یک بانک را آتش زدند.
در ماهشهر شمار زیادی از تظاهراتکنندگان، از جمله ۲زن، در شهرک جراحی از توابع بندر ماهشهر به شهادت رسیدند. در شهرک کوره از توابع ماهشهر نیز درگیریهای شدیدی میان مردم و نیروهای امنیتی رخ داد که ۳تن کشته و یک تن مجروح شد. چند تن از نیروهای سرکوبگر در این درگیرها به هلاکت رسیدند. کوره و جراحی توسط نیروهای مسلح رژیم محاصره شدهاند (اطلاعیه شماره ۲۱ شورای ملی مقاومت ایران، ۲۷آبان۹۸).
به اعتراف معاون فرماندهی انتظامی خوزستان یکی از مأموران سرکوبگر نیروی انتظامی در درگیری با مردم بههلاکت رسیده و ۲تن دیگر مجروح شدن. (خبرگزاری حکومتی مهر ۲۷آبان۹۸).
در اسلامشهر تهران، در جریان درگیریها دفتر آخوند محمد نوروزی امامجمعه جنایتکار اسلامشهر تخریب و افراد دفتر او از صحنه گریختند و خودروی وی به آتش کشیده شد.
ساختمان بنیاد موسوم به شهید و فروشگاههای زنجیرهیی سپاه در این منطقه تماماً از بین رفت. ۹۵درصد از بانکهای اسلامشهر و چهاردانگه بهطور کامل تخریب و به آتش کشیده شد.
در شیراز از صبح روز دوشنبه ۲۷آبان۹۸ جوانان شورشی شیراز، پمپبنزین زیباشهر را آتش زدند. دانشجویان در دانشگاه شیراز لاستیکها را آتش زدند تا مانع هجوم مزدوران بشوند مردم با هجوم به دفتر امامجمعه و نماینده خامنهای، آن را به آتش کشیدند. شماری از کلانتریها به دست مردم و جوانان افتاده است (اطلاعیه شماره ۱۷ و ۲۰ شورای ملی مقاومت ایران ۲۷آبان۹۸).
آخوند لطفالله دژکام، نماینده خامنهای در استان فارس و امامجمعه شیراز، با اشاره به حوادث اخیری که پس از اجرای طرح سهمیهبندی بنزین انجام شد، گفت: «مسئولان اگر نمیتوانند اوضاع شیراز را کنترل کنند بسیجیان وارد میدان شوند» (خبرگزاری حکومتی تسنیم، ۲۷آبان۹۸).
در شامگاه ۲۷آبان تظاهر کنندگان، اتاق بازرگانی را در بلوار مهرشهر کرج آتش زدند.
شمار شهیدان کرج و شهرهای اطراف آن ۱۹تن، شهریار ۱۴تن، بهبهان ۷تن، خرمشهر و مریوان و اصفهان هر یک ۵تن، جوانرود و بهارستان تهران هر یک ۲تن و در زرگان اهواز و سیرجان یک تن میباشد. [در شیراز و کرمانشاه در روزهای ۲۵ و ۲۶آبان شمار زیادی به شهادت رسیدهاند که در این آمار منظور نشدهاند] (اطلاعیه شماره ۱۶ شورای ملی مقاومت ایران ۲۷آبان۹۸).
مواضع بینالمللی نسبت به قیام مردم
وزیر امور خارجه سوئد۲۷آبان نوشت: «از آمار کشتههای ایران وحشت زدهام. هیچ چیزی نمیتواند این بیرحمی را توجیه کند».
سخنگوی وزارتخارجه آمریکا در توئیتی به تاریخ شنبه ۲۶آبان۹۸ گفت: «در حالی که مردم ایران به جدیدترین بیعدالتی رژیم فاسد حاکم اعتراض میکنند، ایالات متحده در کنار این مردم که مدتهاست در رنج هستند، میایستد». ما تلاشها برای قطع اینترنت را محکوم میکنیم. بگذارید آنها [مردم] حرفشان را بزنند.
کاخسفید در تاریخ یکشنبه ۲۷آبان از تظاهرات مردم ایران حمایت کرد. در بیانیه سخنگوی کاخسفید آمده است، ایالات متحده استفاده از نیروی مرگبار و محدود کردن شدید ارتباطات علیه تظاهر کنندگان را محکوم میکند.
حمایت تام کاتن از اعضای ارشد سنای آمریکا
تام کاتن از اعضای ارشد سنای آمریکا از قیام مردم ایران حمایت کرد و گفت: «مردم ایران از اینکه نیازهای اساسیشان توسط رژیم ایران نادیده گرفته شود خسته شدهاند در حالی که مقادیر انبوهی (پول) به تروریستها در سراسر خاورمیانه میدهد. ما باید در کنار تظاهر کنندگان شجاع که خواستار حسابرسی از آخوندها هستند بایستیم»
توئیت جو بایدن درباره تظاهرات مردم ایران
جو بایدن، معاون ریاستجمهوری قبلی آمریکا در توئیت خود گفت: «با خانوادههای معترضان ایرانی که در هفته گذشته کشته شدند. ابراز همدردی میکنیم، ایرانیان مانند مردم در همه جا حق دارند، بدون اینکه مورد حمله وحشیانه دولت خودشان قرار بگیرند دست به اعتراض بزنند».
پولتیکوـ رژیم در آزمایش بقا
سایت پولتیکو در تاریخ ۱۸نوامبر (۲۷آبان۹۸) در مورد اعتراضات ایران نوشت:
«سران رژیم ایران با بزرگترین آزمایش بقای خود مواجه هستند. طی چند روز گذشته تظاهر کنندگان، ماشینها، بانکها، پمپ بنزینها، ایستگاههای پلیس در موجی از نا آرامی که تعادل سران رژیم را برهم زده به آتش کشیدهاند. شمار زیادی کشته شدند. علامت خطر برای سران رژیم ایران این است که ناآرامیهای اخیر در برگیرنده گستره عظیمی از گروههای اجتماعی، منطقهای و قومی است.
طبق معمول خامنهای ناآرامیها را ”توطئه ”دشمنان و تظاهر کنندگان را ”اشرار“ توصیف کرد».
حمایت برندگان جایزه نوبل از تظاهرات ایران
شش نفر از برندگان جایزه نوبل در نامهیی به آنتونیو گوترز دبیرکل سازمان ملل متحد ضمن حمایت از تظاهرات مردم ایران سرکوب تظاهرات و اعتراضات مردم ایران توسط حکومت را محکوم کردند. آنها همچنین خواهان اعزام یک هیأت حقیقتیاب برای بررسی و تحقیق وضعیت کشته شدگان، مجروحان و دستگیر شدگان به ایران شدند. اسامی این شش شخصیت عبارتند از:
پرفسور ریچارد رابرتس برنده جایزه نوبل پزشکی ۱۹۹۳ از آمریکا
پروفسور جان متر برنده جایزه نوبل فیزیک ۲۰۰۶ از آمریکا
پروفسور راجر کورنبرگ برنده جایزه نوبل شیمی ۲۰۰۶ از آمریکا
پروفسور اولیور هارت برنده جایزه نوبل اقتصاد ۲۰۱۶ از آمریکا
پرفسور دادلی هرشباخ برنده جایزه نوبل شیمی ۱۹۸۶ از آمریکا
پروفسور راجر گیلمن برنده جایزه نوبل پزشکی ۱۹۷۷ از آمریکا
واکنش عفوبینالملل به کشتار خامنهای از ۲۵ آبان۹۸
عفو بینالملل در ۲۵نوامبر ۲۰۱۹ اعلام کرد: «گزارششده که مقامات ایرانی اجساد را از سردخانهها میربایند تا ابعاد واقعی سرکوب دولت را پنهان کنند. شوکهکننده است». (توئیتر، ۴ آذر۹۸)
عفو بینالملل در گزارش چهارم خود اعلام کرد: آمار کشتهشدگان اعتراض های ایران به ۲۰۸نفر افزایش یافت. تعداد کشتهشدگان احتمالاً بیش از این رقم است (توئیتر عفو بینالملل، ۱۱آذر۹۸)
تلویزیون فرانس بیست و چهار، ۱۶دسامبر ۲۰۱۹، بهنقل از گزارش پنجم عفو بینالملل اعلام کرد: «ظرف ۳روز ۳۰۴تن از معترضان در ایران بهدست مقامات این کشور قتلعام شدند. این سازمان حقوقبشری اظهار داشت، گواهیهای دلخراشی دریافت کرده که میگوید مقامات، معترضان را قتلعام کردهاند» (۲۵ آذر۹۸).
انعکاسات هراسآلود از توفان قیام
آخوند ذوالنوری، رئیس وقت کمیسیون امنیت مجلس ارتجاع در واکنشی ترسآلود ازخشم مردم گفت: «ما روز یکشنبه (۲۶ آبان) فقط در تهران ۱۴۷نقطه درگیری داشتیم، در سراسر کشور در یک روز ما ۸۰۰نقطه درگیری داشتیم. . اینها آموزش دیده بودند... (شبکه پنج رژیم، ۳آذر ۹۸)
محمد جواد کولیوند در مجلس رژیم، نسبت به درماندگی نیروهای سرکوبگر و از سرعت عمل مردم گفت: «در روز اول اعتراضات نسبت به گران شدن بنزین، در ۷۱۹نقطه از کشور شاهد شلوغی و اغتشاش بودیم (روزنامه آرمان، ۱۰ آذر ۹۸).
باند غارتگر رسالت در ۶آبان۹۹ طی تفسیری در سالگرد قیام نوشت: «در بسیاری از کانونهای شورش و اعتراض، افراد نشاندار و کادرهای تیمی حضور داشتند تخریب به یکی از بیسابقهترین حجم در سه دهه گذشته در شهرهای کوچک و حاشیه شهرهای بزرگ رسید».
ادامه دارد
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر